GYM

Följ med på North Park University's gym...









Plugg-söndag

Eftersom alla verkar gå i kyrkan här på söndagarna känns det som om hela Chicago är dött på söndagarna. Här vaknar jag pigg som en mört och dressar om till träningskläder klockan 10 på förmiddagen och inser att gymet inte öppnar förrän klockan två. Butter gick jag tillbaka hem och åt sedan brunch tillsammans med J. Nu sitter jag är i min nya mysdress från Abercrombie and Fitch och har beslutat mig för att låta söndagen vara min enda pluggdag i veckan. Dags för mig att återgå till psykologin.




Woodfield - Westfield?

Igår tog jag mina vänner på en liten tripp i Chicagos förorter. Planen var att åka till Chicagos största shopping center som ligger i Shumburg drygt 40min från där vi bor, iallafall enligt Google Maps. Efter den eminenta vägbeskrivningen från Google begav vi oss iväg - den gula linjen och sen byta till buss. När vi hoppar av från den gula linjen är det ingen som vet vart det ligger. Ganska konstigt tycker jag eftersom det är Chicagos största mall?! Sen visar det sig att vi har hoppat på helt fel tåg och kommit hur långt bort som helst, till och med längre bort nu än vart vi var från början förhållandevis till vart Woodfield ligger. Som tur är möter vi på en snäll man som hjälper oss med hur vi tar oss dit, men berättade även att det låg ett annat utomhus mall där vi just är som heter Westfield. Lite besvikna hoppar vi på bussen och åker till Westfield istället. Väl framme inser vi att det är ett gigantiskt utomhus köpcenter. Undra hur stort Woodfield då är?


Lunch inne på Corner Bakery.


Chicago by night

Det är officiellt! Jag har insett att jag bor i en av världens bästa städer. Igår blev en helt galen kväll, galen på det sättet som USA erbjuder. Vi var helt gäng som först var på en sk studentpub en taxiresa bort. Ganska lam stämning och inte så mycket folk, så jag och J impulsar och är helt plötsligt på tåget ner mot Down Town Chicago. Ingen av oss vet vart vi ska ta vägen, så vi blir bondisar med lite konstiga typer på tåget och hoppar sedan av på Clarks and Divison. Efter snabbesök på tre olika klubbar blir vi sedan rekommenderade att gå till Proof. Vid entrén står det en kille före oss i kön och drar iväg med oss väl innan för dörrarna. Vi kom till paradiset. Utan att veta ordet av var vi inne i VIP Loungen där helrör och Champange flödade i otroliga mängder. Om jag inte minns helt fel så stod det åtta magnum flaskor med Veuve Clicquot Ponsardin och flera bord med helrör. Resten av kvällen, bilderna får tala for sig själv...


Muffinstopp på Dunkin Dounts

Hamiltonbar





Inne på Proof. J & vår VIP-man.







Dormatory Andersson Hall


En liten tjuvkik på vårt rum. Det ser inte mycket ut för världen men vi har trevligt ändå.


En liten snapshot påväg mot tågstationen. Jag hoppas våren kommer snart!



Biblioteket

Sitter pa skolans bibliotek och filosoferar som varlden. Har insett att jag till slut maste lara mig att anvanda Mac, for det ar tydligen det enda North Park erbjuder. Ser fram emot ikvall! Forst en harlig middag och sen svira runt bland studenter.
Nu ar det dags for mig att plugga lite.

Spring Break

Nu har vi bokat vår resa för Spring Break - 2011 i Cancún i Mexico. En paradis halv ö vid Caribiska havets blå vatten. Vårt hotell heter Sotavento & Yacht Club. Ser verkligen fram emot sol och värme om lite mer än en månad. Självklart måste en ny bikini inhandlas, så varför inte passa på att köpa en på VS när jag ändå är i krokarna..!

 


Alla knep är bra utom de dåliga


Jag har helt glömt bort att visa er den här viktiga informations lappen vi fick andra dagen i skolan. Ibland är saker och ting skrattretande!



Lyx

Hur lyxigt är det inte att komma ner till en hotellfrukost var dag? Där det står en kock och gör omeletter precis så som du vill ha dem, eller en annan kock som steker pannkakor? Själv börjar jag var morgon med keso och färsk fruktsallad som består av vattenmelon, honungsmelon, vindruvor, cantalopmelon och ananas. Sen ryktet med blaskigt kaffe i USA stämmer, men var morgon är det någon som gör extra strakt kaffe, så det smakar nästan likadant som hemma. Längtar till fredag, för jag har bestämt mig för att bara äta onyttigt om helgerna, då blir det pannkakor och belgiska våfflor med sirap som gäller.

Är det inte underligt hur en frukost kan variera så mycket från land till land? Här tar alla det förgivet att det är ägg och bacon till frukost. Men att ha skinka på mackan tycker amerikanarna är hur underligt som helst, vem äter kött på mackan på morgonen när det finns jordnötssmör och marmelad?




Ät aldrig gul snö

... eller ät aldrig räkor i skolans restaurang. Igår fanns det en jätte god risotto med tigerräker, och jag som älskar havets läckerheter tog en rejäl portion. Men lyckan var kort, för max tjugo minuter senare står jag själv dubbelvikt som en räka i hissen på väg upp på rummet och mår verkligen jätte dåligt. Sen låg jag i fosterställning i min säng resten av kvällen.

Äntligen är jag på rätt sida av världen för att se Gossip Girl i tid. Ni har väl inte missat det senaste avsnittet? Hur underbart är inte det att slippa fundera på att ladda ner det. I och för sig så är en veckas väntan på en dos av Manhattan lika lång här som i Sverige, men det känns ändå betydligt bättre.




Att lura sin hjärna

Det var väldigt längesedan som jag skrev om kost och hälsa, därför slänger jag nu in ett inlägg om hur man lurar sitt belöningssystem.


Hjärnan är den osynliga supermakt som styr din hunger och ditt sockersug. Och dess belöningssystem är den egentliga orsaken till att så många av oss slåss mot extra kilon. Lär dig hur det hänger ihop och hur du kommer runt de osunda vanorna.

  • 1. Motionera
    Motion är bra eftersom det förbränner kalorier, men regelbunden motion hjälper dig dessutom att tömma glykogenreserverna (musklernas lager av energi från kolhydrater) så att du får en jämnare blodsockernivå och upplever mindre risk att hungern tar över. Med tomma energiförråd kan du börja bränna kroppsfett.
  • 2. Ät hemmalagat
    Hemmalagad mat är mycket nyttigare än färdiglagad och halvfabrikat som nästan alltid innehåller socker. Ju oftare du äter mat som du lagat själv, desto bättre kontroll har du på sockerintaget. Socker skapar falsk hunger. Drick vatten och undvik söta drycker som sätter igång hungern.
  • 3. Ta det lugnt
    Stress förändrar ämnesomsättningen så att kroppen inte kan utvinna energi från kolhydrater och fett, som i stället lagras som bukfett och ökar kroppsvikten. Dessutom kan stress ”lura” hjärnans belöningssystem så att du äter mer för att må bättre, alltså tröstätning.
  • 4. Sov gott
    Brist på sömn förhindrar kroppen från att stabilisera blodsockernivån om natten. Forskning har visat att unga friska människor som sover för lite får en ämnesomsättning som är lika dålig som hos gamla människor och folk med diabetes.
  • 5. Lek sockerdetektiv
    Alla som försökt leka sockerdetektiv kan skriva under på att socker finns i många saker där man inte väntade sig det. Till exempel i hamburgaren, i salladsdressingen, i ketchupen och i kycklingen som har marinerats. Så det är inte endast synligt socker du ska leta efter om du vill undvika att blodsockret stiger under dagen och du får en kick av snabb energi som kroppen belönar dig med efter en dos socker. I stället för att följa hjärnans envisa tjat om sötsaker och sträcka dig efter en bit läcker mjölkchoklad gäller det att målmedvetet kasta dig över hallonen och selleristjälkarna – och därmed övervinna sötsuget.
  • 6. Ät grönt till mellanmål
    Det är bra att äta frukt som mellanmål, eftersom det gör att du får i dig bra vitaminer, men frukt innehåller även socker och en del frukt – till exempel vindruvor och bananer – väger tungt i kaloriräkningen. Byt i stället till grönsaker som dessutom är bra mellanmål och har ett mycket lägre kaloriinnehåll. Till exempel morötter, små blomkålsbuketter och körsbärstomater.


Första dagen på tredje veckan

Kan ni förstå att nu inleder jag min tredje vecka i Chicago?! Tiden bara springer iväg. Terminen slutar redan den 14 maj, vilket betyder att jag snart varit här en fjärdedel av tiden. Jag har så mycket saker som jag vill göra, men som plånboken säger nej till. Jag har suttit och googlat runt lite på vad jag verkligen vill hinna med innan jag åker hem. Det är absolut viktigt att jag börjar redan nu, så att jag inte står där en dag med alla mina väskor på väg hem mot Sverige igen och inser att jag bara gjort hälften.

Här är lite av de saker som jag absolut inte vill missa:
- Åka ut till Tivolit på piren när det öppnar i vår
- Turista runt i down town
- Besök Lincoln Park Zoo
- Strosa runt i Millenium Park
- Besöka massor av mysiga restauranger nere vid Piren
- Besöka minst 3 olika museeum
- Se Chicago Beers spela en hemma match
- Försöka få biljetter till Les Miserables den 26 feb


Söndag

Idag kändes solen riktigt varm. Temperaturen i Chicago flukturerar verkligen från dag till dag. Och just idag kändes det som om våren ska titta fram vilken sekund som helst. Hur har ni det i Sverige? Har fått höra rykten om att all snö försvunnit och att solen välkomnar våren.

Söndagsmiddagen bestod idag av min första hemlagade måltid i USA. Vilken underbar känlsa, gå in i en affär och fråga sig själv "Anna, vad vill du äta till middag?" Det slutade med Cesarsallad till förrätt och ryggbiff med rödvinssås och stektpotatis till varmrätt. Min mage kurrar av lycka.

Mellan den 12-21 mars är det Spring Break i hela USA, alltså alla universitet har ledigt under samma vecka. Vi har idag slagit klubban i bordet och bestämt oss för att åka till Cancún i Mexico. Bara efter att ha Googlat "Spring break Mexico Cancún" och klickat sig vidare på bilder, inser jag att det här kommer vara en av de roligaste veckorna i mitt liv. Vi är ett helt gäng med härliga människor som kommer åka dit tillsammans, så bättre kan det nog inte bli.

Nu ska jag krypa ner under mitt duntäcke.


Hemlagad söndagsmiddag står nu uppskrivit att bli tradition.



Nyfika på Spring Break i Cancún?


Hancock Tower

Eftermiddagens nöje blev att ta en drink på skybaren i Hancock Tower. Helt fantastisk utsikt från 96e våningen. Tyvärr han solen gå i moln innan vi han dit, men det var ändå en upplevelse att se Chicago uppe ifrån.






Piren har ett stort tivoli längst ut, som tyvärr inte syns i bild.




Tre Kronor

Har precis kommit hem från en underbart god brunch på den svenska restaurangen Tre Kronor. Nu bär det av mot Down Town.






Collagefest

Igår blev inte alls vad som var planerat. Vi hamnade på en gigantiskt collagefest i en lägenhet här i närheten. Helt Galet vad mycket folk där var. Jag funderade ett tag på om golvet verkligen håller för så många personer. Jag fick även uppleva mitt livs första äkta beerpong bord. Intressant.









Man ska njuta av livet när man har medvind

Det är många saker som är bra i mitt liv just nu. Det känns som om nästan allting går precis så som jag vill. Jag tänker njuta av varje sekund, så jag kan blicka tillbaka när det blir tuffare tider. Solen skiner idag med en temperatur på -24 grader.

Ikväll blir det middag och mingel i Down Town. Nu ska jag kila iväg till gymmet!



Vissa dagar är bra dagar



Nu ska jag kila iväg och lämna tillbaka alla böcker jag köpte igår, för de fanns tydligen att köpa begagnade för bråkdelen av vad de kostar på campus. Sen är det dags för mig att äta lite lunch.


Myskväll

Igårkväll hände det inte så mycket, utan jag och J hade myskväll med amerikanska ostbågar och coca-cola cherry tillsammans med en riktig tjejfilm, Bride Wars. Jag vill bara informera er om att jag redan hittat en fem våningar hög Tiffany's!! Får ta mig samman någon dag och gå in och kika lite.





Nu ska jag strax kila iväg till psykologin, ska bara sminka mig lite först!

Ha en bra dag!


Skype app

Äntligen! Tack för alla snälla kommerntarer om hur jag ska göra med min telefon för att få Skype att fungera. Först fick jag hjälp att ställa om min telefon till original inställningar och då äntligen kunde jag få access till Market-appen och kunde logga in med min gmail. Så äntligen kunde jag komma till steget att ladda ner Skype. Då passade jag även på att ladda ner Angry Birds som L tjatat om hela hösten, och JA det är löjligt roligt! Men såklart fungerar inte Skype när jag äntligen fått det installerat, utan efter mycket teknisk kompetence från min Roomie fick jag uppdatera hela mjukvaran via datorn. Som tur var har tydligen de flesta Android telefoner samma dator plugg, så även sladden fick hon bidra med.

Nu är jag med andra ord hur lycklig som helst! Har även laddat mitt konto med kredits så att jag kan ringa vanliga telefoner.

Tack dagens teknologi!


Sol i Chicago

Idag är det första dagen i Chicago med sol. Det är helt obegripligt hur stor skilland solens strålar gör. Alla är på så bra hurmör, märkbart mer rörelse och jag bara står med ansiktet mot solen och slukar värmen.

Idag har jag även besökt skolans book shop och blivit ruinerad. Köpte en bok begagnad och en ny, totalt $372, och då har jag fortfarande två böcker till att köpa. Jag börjar inse nu varför alla amerikaner inte har råd med en utbildning. Terminsavgiften här på North Park är bara $10 000 per termin, sen boende $4 150 och därefter all kurslitteratur.

Nu ska jag hoppa i träningskläderna och bege mig till gymmet.








Gingerbread man

När  jag kom hem från lektionen var det full show i entrén nere på vårt Drom. Alla stod och dekorerade pepparkaksgubbar. Det är spännande att bo så här på en amerikansk skola, för det är helt annorlunda från svensk kultur. Trivs hur bra som helst, bortsett från att det inte är ordentliga toaletter, utan mer bara små skrymse med en halvtäckande dörr. Alltså, inte mycket till privat liv här.

Jag sitter just nu och snacksar på lite havregrynsgröt som jag köpte här om dagen, sk quick oats som man gör på att koka vatten och sedan låta det stå två min. Allt här ska gå så fort. De havregrynen jag köpte var de ända utan tillsatt socker, finns det att köpa gröt med socker och smak hemma?



Vänstra herren är tillverkad av J


Chubbyface

Nu har jag fått mitt North Park ID-kort. Jag ser ut som västa tjockisen med grönt hår. Aja, det får jag leva med. Nu ska snart kila iväg på min andra lektion idag, sen i eftermiddag blir det Fitness Maddness.


Shop til you drop

Idag har jag och J, min roomie, shoppat så himla mycket. Vi åkte in downtown redan efter frukost och shoppade hela dagen. Fösta affären var Ralph Lauren, 4 våningar och den absolut finaste butik jag någonsin sett. og lite bilder så att S♥ vet hur han ska bygga vårt hus i framtiden. Inte ens under hela dagen han vi med att gå igenom vart ända affär i Water Tower. Jag har gjort massor av fynd, eftersom de har rea på rean här nu.

Vi åt sedan lunch på Cheesecake Factory. Har ätit på det i Los Angeles innan, men minnet av så HÄR stora portioner har försvunnit. Vi började med att dela en förrätt, chicken nachos, som sedan slutade med att det blev vår huvudrätt också. Portionen vi fick in, för en person, var så stor att vi inte ens kunde äta upp hur gärna vi än ville. När vår huvudrätt sedan kom in, som var en liten petite pasta carbornara blev det att ta den i en dogybag.


Inne på Ralph Lauren



Ralph Lauren Bar någon?

The Cheesecake Factory Chicago

Nachos för en?



The Magnificent Mile


Pizza extra vaganza

Mätt och belåten av galet mycket pizza. Sitter nu och knaprar på lite M&M's, med jordnötssmörfyllning. Yummy!
Vi tog oss en tur runt skolan för att hitta en mataffär som säljer lite färskfrukt. Efter en timmes letande gav vi upp och fortsätter vår jakt i morgon. Jag är fortfarande inte förvånad över varför USA är ett av världens mest överviktiga länder. På tal om det, i morgon eftermiddag är det Zumba som gäller.
Missa inte deras pizzaslices!





sunday brunch

Himlans vad man äter på den här skolan. Först var det utsatt att äta frukost halv tio, sen nu klockan tolv serveras det brunch. Jag ser i och för sig fram emot brunchen, eftersom den frukost vi fått serverad nu sedan jag kom hit är inte alls bra. Bara Philiadelphia ost och vitt bröd, idag var faktiskt första gången vi fick frukt till. Banan har nog aldrig smakat så gott till frukost!

Nu är mitt schema bestämt och jag ska läsa kommande kurser:
- Intermediate Macroeconomics
- Marketing Research and Consumer Behaviour
- Strategic Management
- Introduction to Psycology

Nu innan brunchen ska jag iväg med J och inhandla lite frukt som jag kan ha på rummet. Känns konstigt att inte kunna äta något när man vill utan allt är på bestämda tider. I eftermiddag blir det gym och ikväll är det Extra Vaganza Pizza. Har ni aldrig sett en Chicago Pizza före så kika in lite senare, de är nämligen mer lika pajer till utseendet och med massor av ost. Kanska ändå ska köra dubbelt pass på gymmet idag...


Världens bästa sushi

Idag har jag varit och ätit med en kompis på stan. Eftersom hon har bott här ett bra tag var det hon som fick visa vägen till en bra restaurang. Vi åt, säkert stans bästa, sushi. Eftersom jag glömde bort att ta bild kan jag inte visa er hur fantastiskt fint det var upp lagt. Jag har nog aldrig ätit så många sushibitar i hela mitt liv! Annars blev det också lite egotid med shopping och manikyr nu undefter kvällen.

Jag måste verkligen lära mig att hitta bättre nere i down town, efter allt mitt letande efter tunnelbanan har jag knappt någon känsel kvar i stortån.

Nu ska jag fortsätta min egokväll med att bädda ner mig under dumtäcket och läsa min bok.

Dagens lunch, eftersom restaurangen inte öppnar förrän på måndag


Jag kommer ha så svårt att motstå alla frestelser




Down town Chicago

Igår åkte jag och A ner till down town efter middagen och strosade runt i den -13 gradiga vinden. Affärerna har öppet till 21.30, så vi tog oss en sväng inne på Forever21. Nu är det dags för frukost och efter det bär det av en sväng till gymmet.
Måste bara berätta att det här var den första natten som jag sov riktigt gott!

Orientationday

Uppe med tuppen! Har suttit en hel timme nu på morgonen och försökt få igång mitt google-konto på min telefon men det vägrar att fungera. Är det någon av er läsare som vet hur jag ska gå tillväga?
Snart är det dags för frukost, och det kurrar i min mage. Sen resten av dagen är det orientationday på skolan och jag ska fixa ett passerkort.

Middag

Har precis kommit hem från en jätte trevlig middag tillsammans med The Dean och alla anställda på North Park som hjälper oss. Färgglad mat!
Dessert




Delar av svenskgänget!



Glada överraskningar

Idag har varit en fullspäckad dag. Har precis kommit hem från gymmet och gjort mig i ordning. I kväll blir det middag tillsammans med alla utbytesstudenter och därefter ser det ut att bli en öl på någon av pubarna runt skolan.
Den glada nyheten nummer ett, var i morse när jag gick in i duschen såg jag att vår dörr var dekorerad med två fjärilar med våra namn på som bor i rummet.
Den andra glad nyheten är att det är gratis gym för alla på skolan. Så det kommer att användas flitigt under min vistelse här i Chicago.
Dags för mig att föna håret, sen bär det av mot middagen.
Vår söta RA som pysslat med detta.



Engelska test

God morgon! I natt blev det en lite mer sömn, men vaknade ändå 04.13 och var hur pigg som helst. Slumrade till efter det till klockan ringde. Nu ska jag upp och hoppa, för om lite mer än en timme ska jag vara på engelska prov tillsammans med alla andra utbytesstudenter. Det känns ganska konstigt att vara en av "dem", för i vanliga fall hemma är det alla konstiga kineser och diverse som är de skumma typerna och nu ingår jag där.

Gårdagen var väldigt trevlig. Efter jag checkat in på Anderson Hall och fixat lite, anordnades det en shopping tur med bil. Så jag och två andra, underligt nog, svenskar följde med och köpte täckte, kuddar och lite inredning. Väl tillbaka igen var det dags för middag med andra utbytesstudenter. Den ända som inte var svensk var den söta tjejen som skulle visa vart vi skulle äta. Alltså, det är en hel del svenskar här. På gott och ont.
Jag ska försöka ta fler bilder idag och visa er.

Caribou Coffee

Äntligen kommer dagen ikapp mig. Var 45min på crosstrainern, sen var jag så hungrig att jag tyckte jag såg stjärnor. Så jag kilade upp på rummet, tog en varm och uppfriskande dusch. Frukost år jag på Caribou Coffee, det blev ett oatmeal med en svart kaffe. Jag tror det har gått mig lite på huvudet att all mat är onyttig här, men jag tror jag har rätt. För även om jag beställade min gröt utan topping kunde jag smaka socker. Aja, jag får ligga i med träningen så löser jag väl det.

Nu sitter jag och väntar på att S♥ ska logga in på Skype, så vi hinner ha en liten date innan han ska iväg och träna och jag ska bege mig till skolan.




Upp och ner

Jag vaknade första gången 02.10 och det kröp i kroppen att det var dags för mig att gå upp. Jag tittade på väckarklockan och insåg att jag bara sovit två timmar, efter det vaknade jag nog en gång i halvtimmen. Klockan fem imorse skickade jag ett sms till mamma och sa att hon kunde ringa mig. Vid kvart i sex började jag röra på mig och tog mig ner till gymmet, insåg att de inte öppnar förrän klockan 07, så nu sitter jag i sängen igen påklädd och väntar på att gymmet ska öppna.

Saknar S♥ så himla mycket, det hade varit så kul om han kunde flytta med mig hit. Men, tiden kommer gå så himla fort tills den dagen jag ska hämta honom på flygplatsen.


Chicago

Nu har jag lämnat Sverige för ett tag framöver och sitter i min kingsizebed på Best Western Hotel downtown Chicago. Jag är hur trött som helst efter all jet-lag. Jag har invigt min nya kamera, som jag fick av S♥. Så nu kommer bloggen att prydas med massor av fina bilder.

Har varit en sväng i stan idag och insett att jag älskar att många affärer är öppna till klockan 23. Stor skillnad från Jönköping där allt stängde mer eller mindre klockan 17 och var stängt mer än halva helgen. Nu ska jag krypa ner i sängen och sova. Imorgon kommer det någon från North Park Univeristy och hämtar upp mig klockan 11. Tänkte ta mig en sväng på gymmet innan dess.





4 dagar kvar

sen flyttar jag till Chicago. Bort från gråa Malmö mot ännu mer snö och kyla!

Det blir lite dåligt med uppdateringar här, för jag har tillsammans med S♥, min syster och några andra åkt skidor i Österrike över nyår. Och nu håller allt fixande och packning på att göra mig tosig.

Andra bullar blir det när jag flyttar.


RSS 2.0