Tvångsäktenskap

Ungdomsstyrelsens studie om arrangerade äktenskap mot någons vilja har genomförts i samverkan med bland andra Barnombudsmannen, Länsstyrelserna, Migrationsverket, Skatteverket och Socialstyrelsen.

Tre uppmärksammade enkätundersökningar har varit viktiga för studien: Ungdomsstyrelsens ungdomsenkät som skickats ut till 6 000 unga mellan 16 och 25 år, Socialstyrelsens enkät till elever i år två på gymnasiet och Stockholms universitets enkät till niondeklassare i Stockholms stad.



Under ett seminarium 2006 "Hedersrelaterat liv - ett hot mot integration och brott mot mänskliga rättigheter" var många partier eniga om ändring i lagstiftningen, brottsbalken och socialtjänstlagen. I december samma år beslutade regeringen att tillsätta en utredning för hur en ny lag skulle kunna utformas. Men det finns ännu ingen lag som reglerar tvångsäktenskap. Detta är en av få frågor som alla partier är någorlunda ense om, men det är svårt att påskynda processen.

Det är ingen som vet exakt, men det lever upp till 80 000 personer i Sverige under press i hederskulturens namn. Tänk så många flickor som inte får lov att ha pojkvän för sina föräldrar, får gå på disco eller ens följa med på resor som arrangerats av skolan.


Vad kan vi som medmänniskor i samhället göra för att hjälpa? När det gäller förtryck är det svårt att få fram konkret fakta om det inte finns någon som vittnar. Därför måste vi tillsammans våga ställa upp. Enligt svensklag får polisen inte lov att ingripa i tron utan vetskap.


Integrations- och jämställdhetsministern Nyamo Sabuni fick idag rapporten att 5% av åldern 16-25 känner att de inte får bestämma partner. Många av dessa sedan giftermål sker enligt migrationsverket utomlands.


Tänk själv, att vara den som inte får följa med sina vänner. Att alltid vara den som får dra sig tillbaka. Den här sortens förtryck i samhället tycker jag måste tas bort.



/ Anna


Comments
Posted by: Jannie

tack. vad glad jag blir. :D



Vill du motivera?

2009-06-24 @ 15:04:54
URL: http://chirlii.blogg.se/
Posted by: sophie

TACK :D



Jag deltar i en tävling hos http://hnaolsn.blogg.se/ och skulle bli super glad om du ville rösta på mig, nummer 7 :D:D

2009-06-24 @ 15:25:48
URL: http://sophielerberg.blogg.se/

Comment here:

Name:
Remember?

E-mail: (publishes not)

URL/Bloggadress:

Comment:

Trackback
RSS 2.0