Ät dig i toppform och din kropp kan lättare motstå sjukdomar
Utan föda och dryck fungerar inte ditt försvar. Men det är inte oviktigt vad du fyller kroppen med. Variation och mycket grönsaker är rätt strategi för att göra kroppens soldater stridsberedda mot sjukdomar.
Immunförsvaret ska reagera blixtsnabbt när fienden anfaller och antalet av vissa immunceller ska öka explosionsartat när virus eller bakterier hotar din hälsa. Och för att detta ska fungera behövs ordentligt råmaterial. Detta får du särskilt från kosten i form av näringsämnen, och därför bör du sända en tacksamhetens tanke till ditt immunförsvar varje gång du äter. Det är långt ifrån likgiltigt vad du stoppar i dig. Du bör äta varierat så att immunförsvaret och kroppen i övrigt är på alerten och i balans. Oavsett hur nyttiga enskilda födoämnen är, så uppstår det brister om man äter för ensidigt. Hela spektrat måste med: kött, fisk, mejeriprodukter, frukt, grönsaker och grova spannmålsprodukter.
Antioxidanter: Din bästa skyddsutrustning
-
Flavonoider: äpplen, lök, te (framförallt grönt) och rödvin
-
Betakaroten: morötter, spenat, persilja, tomater och broccoli
-
E-vitamin: solrosfrön, bönor (t ex kidney), nötter, sparris, spenat, broccoli, vegetabilisk olja, havregryn och fullkornsbröd
-
C-vitamin: broccoli, rosenkål, blomkål, paprika (framförallt röd) apelsinjuice, apelsin, kiwi och jordgubbar
En del ämnen står i en klass för sig eftersom de är speciellt viktiga för immunförsvar och hälsa. Det gäller särskilt antioxidanter som bl a är viktiga i kampen för att förebygga de värsta sjukdomarna - cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar.
Men de är inte i sig själva vägen till hälsa. De kämpar tillsammans, är beroende av och förstärker varandra. De bästa källorna till antioxidanter - frukt och grönt - innehåller också hundratals andra ämnen som i ett fantastiskt samspel arbetar för att förebygga cancer och hjärtsjukdomar. Men det går inte att få in alla dessa ämnen i en tablett och därför är i stort sett alla experter eniga: Vill du ha en hög sjukdomsförebyggande effekt så plocka från grönsaksdisken i stället för från pillerhyllan. När det gäller antioxidanten betakaroten har en undersökning visat att den i form av tillskott inte alls har lika stor cancerförebyggande effekt som i naturlig form. Tvärtom fick de rökare i undersökningen som tog tillskott av betakaroten en förhöjd risk för cancer. Forskarna drog slutsaten att dessa led brist på de övriga nyttiga ämnena som finns i en varierad kost.
Om din kost är ensidig, direkt osund eller om du av andra skäl hamnat i bakvatten när det gäller kosten kan du ha nytta av tillskott. Det bästa är i så fall en kombination av vitamin- och mineraltillskott som håller rätt proportioner. Detsamma gäller för vegetarianer som lätt får för lite av vissa vitaminer och mineraler.
Fett förstör kommandocentralen
Antioxidanterna är kända som några av de bästa ämnena för att stärka immunförsvaret och motverka sjukdom. Dessutom skyddar de mot angrepp från tidens tand.
De medverkar nämligen till att förhindra den förslitning av kroppens celler och vävnader som sker på grund av syrets inverkan på de olika kemiska föreningarna i kroppen (oxidation). Vid oxidation uppstår fria radikaler som är en slags vingklippta molekyler, vilka har fråntagits en elektron. I en desperat kamp försöker dessa stjäla tillbaka den förlorade elektronen från grannmolekylerna och så är "syrekriget" i full gång.
Men då kommer antioxidanten som räddaren i nöden och erbjuder den förlorade elektronen så att nedbrytningen kan stoppas. Vilket är tur eftersom de fria radikalerna orsakar stor skada i kroppen. De producerar ärrvävnad och om de uppträder på huden ger de upphov till rynkor. De är också kända för att flyta omkring i blodet och påverka kolesterolet och på sikt leda till åderförkalkning (som i sin tur kan orsaka blodpropp). De belastar och försvagar immunsystemet, och de kan förändra cellernas DNA och orsaka cancer.
Oxidanterna, som sätter igång hela denna nedbrytningsprocess, uppstår naturligt i kroppen när cellerna använder syre i sitt arbete. De flesta av dem kommer dock utifrån i form av luftföroreningar, cigarettrök, fett och kolesterol, UVB-strålar från solen, alkohol och olika mediciner.
För mycket mättat fett ökar inte bara risken för åderförkalkning och blodproppar. Det ger också upphov till spärrar i kommunikationslinjerna i ditt immunförsvar med följd att du blir mer utsatt för exempelvis infektioner. Immuncellernas membran blir nämligen också fetare och trögare så att "spejarna" utanpå cellen som håller utkik efter fiender får svårare att komma igenom med information till "kommandocentralen" i cellkärnan. Försvaret blir förslöat och får svårare att reagera mot fiender som det borde.